Életrajz

Amit tudni kell róla:
 • születési név: Neymar da Silva Santos Júnior
 • születési idő: 1992. február 5.
 • születési hely: Mogi das Cruzes, Brazília
 • becenevek: Neymar Jr, Ney, Neymaravilla, Juninho, NJR
 • csillagjegy: vízöntő
 • családi állapot: nőtlen, egy gyermek
 • eredeti hajszín: sötétbarna
 • szemszín: barna
 • foglalkozás: labdarúgó
 • magasság: 174 cm
 • testsúly: 64 kg
 • klubja: FC Barcelona
 • labdarúró válogatott: brazil
 • mezszámok: 10, 11
Magánélete:
1992.február 5-én Brazíliában, São Paulo államán belül Mogi das Cruzes városában látta meg a napvilágot. Édesapja Neymar da Silva, aki egy időben szintén futballozott, és a család jobb életszínvonaláért 3 helyen is dolgozott, ezen belül autószerelőként,kőművesként és közszolgaként. Később pedig fia tanácsadója lett. Édesanyja Nadine Santos, pedig szakács volt egy gyermekotthonban. Van egy húga Raffaella Beckran, akivel egy közös tetoválást varattak, ami olasz feliratú. 2011.augusztus 24-én megszületett első gyermeke, aki fiú lett és a David Lucca da Silva nevet viseli. Az ő anyja Carolina Dantas, aki 17 évesen hozta világra. A kapcsolat nem volt hosszú, mert nem sokkal utána különváltak. Később összejött Bruna Marquezine brazil színésznővel, majd 2014 februárjában szakítottak, aztán a vb előtt megint összejöttek, végül augusztusban megint külön mentek. Neymar egy nagyon vallásos keresztény ember, akinek Ricardo Kaká a vallási példaképe.

Pályafutása:
Santos:
2003-ban a Santos ifiakadémiájára került. 3 évvel később a Real Madrid-é lehetett volna 60.000 €-ért, de a klub akkori elnöke Carlos Martínez de Albornoz kockázatosnak üzletnek mondta, így végül maradt hazájában. 2009.március 7-én az Oeste elleni 2-1-re megnyert találkozón debütált. Végül az idényben 48 meccsen 14 gólt ért el,és ő lett a liga legjobb fiatalja. A 2010-es szezonban 60 mecsen 48-szor volt eredményes ,a csapat bajnok lett, őt pedig megválasztották a liga legjobbjának. Ezután rögtön több európai nagy csapattal hozzták szoba, de végül maradt. A következő évadban 45 klubmérkőzésen 23 gólig jutott, és ismét ő kapta meg a liga legjobbjának járó kitüntetést. A 2012-es idényben 47 találkozón 43 gólt jegyzett, ráadásul ő kapta meg a Puskás-díjat. 2013-ban még 23 meccsen pályára lépett, ezalatt 13 gólt ért el. Összesen 225 meccsen szerepelt a klub színeben, eközben 136 gól és 65 gólpassz került a neve mellé.

Barcelona:

2013 nyarán a Barcelona kb. 89 millió euróért vette meg. Augusztus.21-én az Átletico Madrid elleni spanyol-szuperkupa találkozón megszerezte az első gólját. Október 26-án az első El Clásicóján győztes gólt szerzett. December 11-én megszerezte első 3 Bajnokok Ligája gólját, az ellenfél ekkor a skót Celtic volt. Az első évadban végül nem nyert semmit a klubbal, egyéni mérlege 41 mérkőzés 15 gól és 13 gólpassz lett. A következő idényt kíválóan kezdte, szeptember 27-én a Granada ellen mesterhármast ért el.

Nemzeti válogatott:
2009-ben az U17-es vb-n szerepelt, ahol 3 találkozón 1-szer volt eredményes. Sokan szerették volna, hogy részt vegyen a 2010-es felnőtt világbajnokságon, de végül Dunga nem válogatta be a keretébe. 2010.augusztus 10-én USA ellen egy fejes góllal debütált a felnőttek között. 2011-ben részt vett a Copa Américan, ahol 2 gólt szerzett Ecuador ellen, végül a negyeddöntőben Paraguay ellen büntetőpárbaj során estek ki. 2013-ban a válogatottal megnyerte a Konföderációs kupát, ráadásul őt választották a torna legjobbjának. A 2014-es hazai rendezésű világbajnokságon a nyitómeccsen Horvátoszág ellen 2-szer volt eredményes. Június 23-án szintén duplázott, ekkor a kameruni válogatott ellen. A negyeddöntőben Kolumbia ellen megsérült és már nem lépett pályára ezen a vb-n, így 4 góllal és 1 gólpasszal zárt. Nála több gólt csak James Rodriguez és Thomas Müller szerzett, így ő kapta meg a bronzcipőt. Október 14-én egy Japán elleni barátságos meccsen mesternégyest ért el.

Játékstílusa:
Neymar egy nagyon vékony testfelépítésű labdarúgó. Leginkább a technikás játéka miatt imádják,hisz káprázatos cselekre képes, de emelett rendkívűl fürge és remekül tud lőni,utóbbit igazolják szabadrúgásai és a távoli góljai.Ami még jellemző rá, hogy fejjel is veszélyes tud lenni,amit szintén többször bizonyított.

Egyéb információk:

Testsúly: 64 kg
Ügyesebbik kéz: Jobb
Ügyesebbik láb: Jobb
Mezszámok, Csapat/Válogatott: 11/10
Sportszergyártó cég: Nike
Példakép: Cristiano Ronaldo

1 megjegyzés: