2014. szeptember 14., vasárnap

Neymar vitte győzelemre Barcelonában a „senyerát”

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban továbbra is százalékos a Barcelona, amely a cserként beállított Neymar hajrábeli duplájával verte el odahaza az Athletc Bilbaót.  Ezen a mérkőzésen debütált a Camp Nouban a katalán csapat piros-sárga meze a "senyera". 


Történelmire sikeredett a forduló előtt a mezőnyben egyedül százszázalékos Barcelona Bilbao elleni hazai mérkőzése, hiszen a katalán klub 115 éves fennállása során először játszott odahaza a piros-sárga csíkos idegenbeli mezben, a „senyerában". Ezen év szeptember 11-edikéje ugyanis nemcsak a katalán nemzeti ünnepnap miatt volt nevezetes, hanem a miatt is, hogy 300 éve e napon foglalta el Barcelonát seregével V. Fülöp spanyol király, aki még a katalán nyelvet is betiltotta. 

A hazai szurkolók csodálatos zászlókkal és gigafeliratokkal készültek, a vendégek pedig a baszk zászló, az ikurrina zöld-fehér-piros színeiben futottak ki a pályára, és már az első percben vezethettek volna, de Benat lövését kipiszkálta hatalmas bravúrral Claudio Bravo a bal felső elől. Mintha csak ekkor kezdődött volna Lionel Messiék számára a katalán–baszk rangadó, mert futószalagon érkeztek a hazai ziccerek, amelyek elpuskázásában Pedro és legfőképpen Munir El Haddadi járt elől – miközben Bravo hárította Ander Iturraspe lövését is.

Folytatódott a pihenő után is a Gorka Iraizoz-show, és amikor már a kapus is tehetetlen volt, akkor kiderült, hogy a játékvezető szerint Munir lesről talált hálóba. Igen, nem véletlenül fogalmaztunk úgy, hogy csak a játékvezető, azaz David Fernández Borbalán szerint... Lett volna lehetősége a kontrázásra az Athleticnek, de az ellentámadások rendre hamvukba holtak, miközben Munir negyedik helyzetét is elpuskázta. Nem sokra rá át is adta helyét Neymarnak, míg az egykori Barca-menő, Ernesto Valverde a nyelvtörőnek sem utolsó Unai López, Ibai Gómez duóval frissített.


Hiába, mert hajszálon függött csapata sorsa, hol a szinte önkívületi formában játszó Aymeric Laporte, hol Mikel Rico mentett az utolsó pillanatban – amikor már minden baszk verve volt, akkor meg Neymar lövését Messi blokkolta az ötösön! A hajrára fordulva csak előnyhöz jutott a Barca: éppen Laporte veszített labdát, Messi kiugratását pedig Neymar higgadtan gólra váltotta. 1–0!

Nem sokra rá Messi újabb gólpasszt adott Neymarnak, aki bemutatót tartott Munirnak a higgadt befejezésből, és egyben eldöntötte a rangadót. 2–0!

Szépen debütál hazai pályán a „senyera": ma se(m) nyer a Bilbao Barcelonában – sóhajtottak fel megkönnyebbülten a Barca hívei, a bilbaóiak pedig ismét szomorkodhattak, mint megelőző 10 itteni mérkőzésük után mindig.



A teljes mérkőzést itt megnézheted: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése