2014. augusztus 17., vasárnap

Neymar Jr életrajz


Amit tudni kell róla:

  • születési név: Neymar da Silva Santos Júnior
  • születési idő: 1992. február 5.
  • születési hely: Mogi das Cruzes, Brazília
  • becenevek: Neymar Jr, Ney, Neymaravilla, Juninho
  • csillagjegy: vízöntő
  • családi állapot: nőtlen, egy gyermek
  • eredeti hajszín: sötétbarna
  • szemszín: barna
  • foglalkozás: labdarúgó
  • magasság: 174 cm
  • testsúly: 64 kg
  • klubja: FC Barcelona
  • labdarúró válogatott: brazil
  • mezszámok: 10, 11

Neymar Santos életrajza: 

Magánélete:

1992.február.5-én látta meg a napvilágot Mogi das Cruzes városában,Brazíliában.Édesapja Neymar da Silva,akitől örökölte a nevét.Apja korábban szintén labdarúgó volt,de a család jobb életszínvonaláért 3 helyen is dolgozott ezen belül autószerelőként,kőművesként és közszolgaként,később pedig a Neymar tanácsadója lett.Édesanyja Nadine Santos,pedig szakács volt egy gyermekotthonban.A család első gyermekeként született,és van egy húga Raffaella Beckran,akivel egy közös tetoválásúk van,ami olasz feliratú.2011.augusztus.24-én megszületett első gyermeke,aki fiú lett és a David Lucca da Silva nevet viseli.Az ő anyja Carolina Dantas,aki 17 évesen hozta a világra,de a pár később szakított.Neymar egy nagyon vallásos keresztény ember,akinek Ricardo Kaká a vallási példaképe.

Pályafutása:

Santos:
2003-ban a Santos leszerződtette.2006-ban a Real Madrid-é lehetett volna 60.000 €-ért,de a klub akkori elnöke Carlos Martínez de Albornoz kockázatosnak üzletnek mondta,így végül maradt hazajában.2009.március.7-én mutatkozott be egy 2-1-es győztes találkozó során.Végül az idényben 48 mérkőzésen szerepelt,ahol 14 gól lett a mérlege.A 2010-es szezonban 60 mecsen 48-szor volt eredményes a csapat bajnok lett ő pedig az év játékosa díjjat kapta meg.Ebben az esztendőben  több európai nagy csapattal hozzták szoba,de végül maradt.A következő évadban 45 klubmérkőzésen 23 gólig jutott.A 2012-es idényben 47 találkozón 43 gólt szerzett és ő lett a Puskás-díjjas labdarúgó.2013-ban még 23 mecsen pályára lépett és ezalatt 13 gólt ért el mielőtt eligazolt.Összesen 225 meccen szerepelt a csapat színeben és ezalatt 136-szor volt eredményes.

Barcelona:
2013 nyarán Spanyolországba a Barcelona gárdájához igazolt és 5 éves szerződést írt alá.Október.26-án az első El Clásicó találkozóján győztes gólt szerzett.December.11-én megszerezte az első 3 Bajnokok ligája találatát az ellenfél a skót Celtic volt.Az első évadban végül nem nyert semmit a klubbal,egyéni mérlege 49 mérkőzés 21 gól és 18 gólpassz lett.

Nemzeti válogatott:
2009-ben az U17-es vb-n szerepelt,ahol 3 találkozón 1-szer volt eredményes. Sokan szerették volna, hogy részt vegyen a 2010-es felnőtt világbajnokságon, de végül Dunga nem válogatta be a keretébe. Mano Menezes lett a sikertelen Vb után a szövetségi kapitány és 2010.augusztus.10-én kezdőként játszatta Neymar-t a felnőtt debütáló meccsén,ahol USA ellen fejjel szerezte meg az első gólját. 2011-ben 13 találkozón 7 gólig jutott és részt vett a Copa Américan,ahol a negyeddöntőben estek ki. 2012-ben 12 mérkőzésen 9 gólt szerzett. 2013-ban 19 meccsen 10-szer volt eredményes és megnyerte a válogatottal a Konföderációs kupát, ráadásul őt választották a torna legjobbjának. A 2014-s hazai rendezésű világbajnokságon a nyitómeccsen 2-szer volt eredményes Horvátország ellen. Június 23-án szintén duplázott, ekkor a kameruni válogatott ellen. Július 5-én gerincsérülést szenvedett Fortalézában, amikor a kolumbiai Juan Zuniga beletérdelt a 22 éves futballista hátába. Ugyan a meccset megnyerték a brazilok, de Neymarra a vb további részén nem számíthattak, mivel eltört a második ágyékcsigolyája. Ha Zuniga 2 cm-rel lejjebb rúg bele a Barca játékosa egy életre tolószékbe került volna. 

Játékstílusa:
Neymar egy nagyon vékony testfelépítésű labdarúgó. Leginkább a technikás játéka miatt imádják, hisz káprázatos cselekre képes, de emelet rendívül fürge és remekül tud lőni, ezt már bizonyította szabadrúgásoknál és távoli lövéseknél egyaránt. Ami még jellemző rá, hogy fejjel is veszélyes tud lenni, amit szintén többször megmutatott már.

Egyéb információk:
Ügyesebbik kéz: Jobb
Ügyesebbik láb: Jobb
Sportszergyártó cég: Nike
Példakép: Cristiano Ronaldo

2 megjegyzés: