2014. augusztus 19., kedd

Barca: Suárez bemutatkozott, Neymar és Munir duplázott, megvan a Gamper-kupa!

A 37. alkalommal nyerte meg a klubalapító Joan Gamperről elnevezett kupát a Barcelona labdarúgócsapata, amely a mexikói Leónnál bizonyult jobbnak, látványos játékkal és pazar támadójátékkal. A Neymar és a fiatal Munir duplázott, míg a 74. percben csereként lépett pályára a tétmeccsektől eltiltott nyári sztárigazolás, Luis Suárez.

JOAN GAMPER-KUPA 2014
BARCELONA–LEÓN (mexikói) 6–0 (3–0)
Barcelona, 
Nou Camp. 74 328 néző.
BARCELONA: Bravo – Dani Alves, Mathieu, Mascherano, Jordi Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta – Rafinha, Messi. Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
Csere: Piqué, Munir, Xavi, Sergi Robeerto, Bartra, Sandro, Masip, Montoya, Samper, Suárez, Grimaldo
LEÓN: Yarbrough – Aris, Rafa Márquez, Pena, Elías – Magallón, Cárdenas, González – Boselli, Gallo, Yamilson. Vezetőedző: Gustavo Matosas
Csere: Wanderley de Jesús, Bravo, Caicedo, Navarro, Christian Martínez, Pineda, Delgado, Rocha
G: Messi (3.), Neymar (12., 44.), Munir (55., 78.), Sandro (91.)

       
             
Mindössze három percet kellett várni az első Barca-gólra, szerzője Lionel Messi. A támadás az argentintól indult, aki szöktette a bal szélen megiramodó Neymart. A brazil kötényt adva centerezett, a labda így felpörgött ugyan, de a nagy lendülettel a rövidre érkező Messi berobbanva stukkolt a kapuba (1–0). Az argentin három perccel később is betalált, de lövése előtt kezéhez pörgött a labda, így a találatot nem érvényesíthették. Minimum egy, de inkább kétosztálynyi volt a különbség a pályán lévők között a kezdés után, a pálya minden négyzetméterén macska egér párharc folyt. Kedvére egyérintőzött a Barca, a katalánok nagy kedvvel játszottak, sokat mozogtak üres területre, mindig akadt megjátszható társ. Mint a 12. percben, amikor a kapitány Andrés Iniesta zseniális, lapos indítását Neymar löbbölte át a kifutó leóni kapuson (2–0). Luis Enrique a kispadról felállva azonnal tapsolt, de integetett is. Pedig sok oka az elégedetlenségre aligha lehetett, de próbált talán az elégedetlenség elé menni, ami a könnyelműségből és a jóllakottságból táplálkozott. Pedig ez történt, visszafogta a tempót a házigazda, bár a bizonyítási vágytól fűtött Rafinhán ez nem érződött. A brazil születésű, de korosztályos spanyol válogatott a jobb szélen száguldozott – Luis Enrique hozta őt magával vissza a vigói kölcsönadásból –, a 31. percben ziccer értékű helyzetben hibázott. Nem úgy Neymar a szünet előtti pillanatokban. Messi beemelését kapásból még a kilépő mexikói kapusba kanalazta a brazil, a lecsorgót viszont hanyagul az üresen árválkodó kapuba sarkalta (3–0).

A második félidő első említésre méltó eseménye egy csere volt. Még nem Luis Suárez szállt be, hanem a leóni Rafa Márquez hagyta el a pályát, a közönség vastapsa mellett. Az egykori Barca-kedvenc – hat és fél idényen át volt a katalánok játékosa – egyben a mexikói gárdától is elköszönt, hiszen 35 évesen visszatér Európába és a Verona légiósa lesz. A negyedik hazai gól a 18 éves Munir El Haddadi érdeme – még inkább a nagy keresztet megrúgó, a katalánokat remekül mozgató Ivan Rakiticé, valamint a labdát beadó Dani Alvesé –, aki a szünetben állt be (4–0). A mérkőzés kétharmadánál cserék tömege lépett pályára, de továbbra is abszolút kézben tartotta a meccset a Barca. A vendéglátó nem erőltette a tikitakát, bátran felvállalta az egy az egy elleni előrejátékot és a mélységi passzokat is. A hajrában Sandro tört előre fiatalos hévvel – három leóni védőt vert meg sprinttel, csellel és passzal –, majd az érkező társ, Munir rutinos játékosokat megszégyenítő megoldással talált be (5–0). A végeredményt Sandro állította be a 91. percben, szintén remek egyéni megmozdulás végén (6-0). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése