2014. december 18., csütörtök

Változik a világ: Neymar-függő lett a Barcelona

A katalán sztárcsapattal kapcsolatban a sajtó évekig emlegette a "Messidependenciát", azaz a csapat függőségét az argentin zsenitől, ám a Getafe elleni idegenbeli 0-0-s döntetlen alkalmával kiderült: a brazil a adja elsősorban a dinamikát a Barça támadásainak.


A katalánok szurkolóinak nem lehetett szívmelengető élmény nézni együttesük szenvedését a Getafe ellen a Coliseum Alfonso Pérezben a Getafe ellen lejátszott bajnoki mérkőzésen. A Barcelona támadójátékával kapcsolatban sokszor és sokan kijelentették már, mennyire fontos az együttesnek, hogy ott legyen a pályán a sokak által minden idők legjobbjának tartott argentin világsztár, Lionel Messi.

Nos, jelentjük, a madridi kiscsapat ellen ott volt a játéktéren a négyszeres aranylabdás, a gránátvörös-kékek támadójátéka meglehetősen kilátástalannak játszott. Nem véletlenül. Egyrészt Messi rengeteg gólja ellenére lassan két éve nem tudja azt a dinamikus játékot produkálni, amit a Rijkaard- vagy a Guardiola érában, másrészt bármennyien tartják is földönkívülinek a kis argentint, az ő futballját is ki lehet ismerni, főleg ha nem párosul a régi dinamizmussal.

Persze félreértés ne essék, jól emlékszünk arra, hogyan parádézott a Barcelonában a Sevilla, az Espanyol vagy éppen az AOEL Nicosia ellen, de azt legelvakultabb hívei kivételével a mindenki láthatta a világbajnokságon és a spanyol bajnokságban is, hogy valamilyen okból már nem az a futballgép, akinek pár évvel ezelőtt szinte nem is akadta volna olyan meccse, ahol ne játszott volna kiemelkedően.

A Getafe elleni mérkőzésen nyilvánvalóan kiderült, hogy a Barcelona játékának az összecsapásról bokasérülés miatt hiányzó Neymar immár legalább olyan fontos része, mint Messi maga. Az elmúlt szezonban különböző sérülések miatt sok összecsapást kihagyó brazil futballjában ugyanis megvan az a dinamika, amely az együttes és Messi játékából kiveszni látszik. 

Csak néhány példa ennek érzékeltetésére: az egyébként pocsék szezont futó Athletic Bilbao elleni hazai meccset a csereként beálló brazil zseni duplájával hozták a gránátvörös-kékek, hasonló történt az Almería elleni 2-1-es győzelem alkalmával, ahol szintén a kispadról beszállva vitt pezsgést Barça addig meglehetősen öreguras tologatásába. 

A magyarázat meglehetősen egyszerűnek tűnik: a brazil futballista rendkívül agilis futballjával nemcsak lendületet, de sokkal több kombinációs lehetőséget biztosít a támadásban. A világ egyik legjobban cselező játékosaként egy az egyben bárkit képes megverni, futballja pedig lényegesen improvizatívabb és dinamikusabb, mint akár teljesen másmilyen alkatú Messié, akár a csapat játékát még csak tanuló Suárezé. Neymarral érzékelhetően nő a kiszámíthatatlansági faktor, ráadásul a 

Barcelona ellen általában betömörülő védelmek figyelme is sokkal jobban megoszlik. A Getafe ellen éppen ez volt rendkívül szembetűnő, ami újabb kérdést vet fel: a Messidependendencia enyhítésére igazolt brazil érkeztével immár Neymar-függő lett a Barça?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése